Blockchain en cryptovaluta; hoe zit het ook alweer?

Blockchain, cryptovaluta, je hoort er van alles over, maar hoe zit het nou precies. Arnold Verberne, architect van o.a. onze Promesse-applicaties, vertelt hoe het zit.

 

 

Overmaken van geld

 

Ik hoor vaak dat mensen het ingewikkeld vinden om te begrijpen waar de blockchain en cryptovaluta nu precies over gaat. Maar het is niet zo complex. Stel: ik maak €100 aan John over. Dan registreert de bank dat er bij mij €100 afgaat, en bij John €100 bijkomt. Simpel. Als de bank nu zomaar besluit om daar €1.000 van te maken, wie bewijst dan dat dat niet klopt? Gelukkig bestaan er allerlei controles waardoor we weten dat het altijd goed gaat, en zo niet, dan zijn er allerlei methodes om de fout te corrigeren.

 

Overmaken van cryptovaluta

 

Maar wat als je nu hetzelfde doet met cryptovaluta? Daar zit geen bank achter. Als ik John twee bitcoins geef, en John zegt dat het er maar één was, wie registreert dat dan? En dáár komt de blockchain om de hoek kijken. In een soort spreadsheet noteert John dat hij één bitcoin van mij heeft gekregen en ik noteer in mijn spreadsheet dat ik John één bitcoin heb gegeven. De kracht zit in het feit dat iedereen die bitcoins gebruikt, ook diezelfde ‘spreadsheet’ gebruikt. Dus ook die man in Zuid-Korea die bitcoins geeft aan een vrouw in Japan. Dus áls John al de techniek zou hebben om in de spreadsheet aan te geven dat hij geen bitcoins heeft gehad, dan zijn er een miljard spreadsheets die zeggen: jawel, die heb je wel gehad. Daarom is de blockchain ook zo geschikt voor financiële transacties, het is een soort universeel grootboek waarmee onmogelijk vervalst kan worden.

 

De essentie van blockchain

 

Voor zover de essentie van de blockchain: registreren en garanderen. En dat is begonnen bij geld, maar reikt inmiddels veel verder. Blockchaintechnologie kan worden ingezet om zeker te weten dat een transactie, een registratie, een bestand klopt zonder dat je daar een derde partij voor nodig hebt. De beroepsgroep die zich langzaam achter de oor begint te krabben, zijn de notarissen. Wat zij doen, doet blockchain nu ook. Maar gaan we blockchain ook terugzien in retail? Daarover meer in een volgende blog.

 

 

Hartelijke groet,

 

Achmed Afkiri

 

AIS

 

Tel. 088 – 1700 602

tel: +31 (0)88 1700 602      www.ais-groep.nl      info@ais-groep.nl      kvk: 67405320      Privacyverklaring

BLOG