Blockchain en cryptovaluta; ‘here to stay’,

maar ook in retail?

In een eerdere blog lichtte Arnold Verberne, architect van o.a. onze Promesse-applicaties, al kort toe hoe het ook alweer zit met blockchain en cryptovaluta. De vraag die ons bezig houdt is natuurlijk: gaan we blockchain ook terugzien in retail, zoals onze vertrouwde pinpas?

 

In een eerdere blog lichtte Arnold Verberne, architect van o.a. onze Promesse-applicaties, al kort toe hoe het ook alweer zit met blockchain en cryptovaluta. De vraag die ons bezig houdt is natuurlijk: gaan we blockchain ook terugzien in retail, zoals onze vertrouwde pinpas?

Zware digitale puzzel

 

Dat hangt ervan af. Als je een betaling doet met bitcoins, kost dat een bepaald bedrag. De hoogte van dat bedrag hangt af van hoe snel je wilt dat de transactie wordt uitgevoerd. Het gelijk houden van al die talloze spreadsheets is een zware digitale puzzel, en dus kunnen er maar een beperkt aantal transacties tegelijk uitgevoerd worden. Het kan zijn dat een transactie een paar seconden duurt, maar het kan ook een dag duren. Er zit een limiet aan en als je wilt dat het snel gaat, moet je prioriteit kopen. En dat is ook de reden waarom – vooralsnog – de bitcoin niet zal werken in retail. Als je een pot verf of een rol behang koopt, wil je niet dat de transactie duurder is dan de pot verf zelf, of dat je een dag moet wachten tot je rol behang is afgerekend.

 

Toekomstmuziek

 

Als betaalmiddel voor retail is de bitcoin dus nog toekomstmuziek. Maar zo heel ver weg is die toekomst niet: denk aan zo’n vijf tot zeven jaar. De technologie gaat immers heel snel, en heeft bovendien een vliegwielwerking. Elke volgende stap die gedaan wordt is een stap op de schouder van de voorganger.

 

 

Eerste toepassing vooral als waterdicht controlemiddel

 

In eerste instantie zal de blockchain-technologie steeds meer gebruikt worden om te controleren of bijvoorbeeld een administratie correct is. Dat doe je niet door een administratie of een contract ‘in de blockchain’ te zetten, maar door het bestand te hashen. Een hash-functie maakt van een willekeurig lange rij cijfers een unieke ‘handtekening’ van 128 of 256 bits (ca. 40 of 80 decimale cijfers). Dat controlegetal staat in de blockchain. Als er zes jaar later een discussie komt, kun je dus aantonen dat op 3 april om 14.22 uur een bepaald bestand een bepaalde hash had. Komt de tegenpartij met een document met een andere hash, dan is er dus in ‘gerommeld’. Met blockchaintechnologie kun je dus zeker weten of iets klopt, zonder dat je een derde partij nodig hebt. De toepassing van blockchaintechnologie zullen we dus eerder aan de administratieve kant zien. Als een accountant je administratie heeft goedgekeurd, kan hij deze hashen en in de blockchain zetten. Zo kan de belastingdienst na vijf of tien jaar controleren of jij niet stiekem achteraf iets in je administratie hebt gewijzigd.

 

Here to stay, maar nog niet in je winkel

 

Kortom, de technologie is nu nog veel te zwaar om real time transacties te doen. Om een beeld te schetsen hoe zwaar: het bitcoinnetwerk verbruikt op jaarbasis inmiddels meer energie dan Ierland in een heel jaar gebruikt. Het heeft dus ook nog een enorme impact op het milieu. Bitcoin is here to stay; maar in de winkel ga je daar voorlopig nog niet veel van merken.

 

Hartelijke groet,

 

Achmed Afkiri

 

AIS

 

Tel. 088 – 1700 602

tel: +31 (0)88 1700 602      www.ais-groep.nl      info@ais-groep.nl      kvk: 67405320      Privacyverklaring

BLOG