De nieuwe privacywet; voldoet mijn hardware nog wel?

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verplicht dat elk bedrijf persoonlijke gegevens op een verantwoorde manier verzamelt en beveiligt. Dit gaat niet alleen over ICT, zoals weleens wordt gedacht; het gaat over werkwijzen en om zorgvuldigheid. Maar vergeet ook je hardware niet!

 

Hoe ouder de computer, hoe kwetsbaarder

 

Uit onderzoek dat wij onder onze klanten hebben gedaan, blijkt dat een derde van de computers waarmee op onze Cloud-omgeving wordt ingelogd verouderd zijn. Dit zou natuurlijk heel goed representatief kunnen zijn voor de hele branche. Daarom willen wij iedereen die met een verouderd Windows-besturingssysteem werkt aanraden om maatregelen te treffen. Hoe ouder de computer, hoe kwetsbaarder. Vaak is het niet meer mogelijk om updates uit te voeren, waardoor de computers niet meer goed beveiligd zijn en daarmee kwetsbaar zijn voor een datalek. En onder de nieuwe wetgeving riskeer je een fikse boete als je niet alles doet om datalekken te voorkomen.

 

Ons advies

 

Vervang computers met Windows XP en Windows 7 door een nieuwe machine met minimaal Windows 10. Computers met Windows 8 kunnen nog geüpgraded worden naar Windows 8.1, waarna alle Windows updates uitgevoerd moeten worden. Computers met Windows 8.1 en 10 zijn nog ‘veilig’, mits geüpdatet met de laatste Windows-updates.

 

Onze klanten krijgen nog een e-mail met advies voor vervanging, inclusief specificaties voor de eventueel nieuw aan te schaffen PC.

 

Vernietig je oude hardware

 

Denk er wel aan dat oude hardware – dat zijn ook oude harde schijven of USB-sticks – op de juiste manier vernietigd moet worden, anders liggen je data alsnog op straat. Dit kan met speciale software, door te demagnetiseren of door de hardware te laten versplinteren. Het beste schakel je natuurlijk een bedrijf in dat je e-waste gecertificeerd kan vernietigen.

 

Laat je niet verrassen

 

Laat je niet verrassen door de AVG. Met een goede voorbereiding bescherm je de privacy van je klanten, medewerkers en partners, en verklein je de kans op een datalek met nare gevolgen.

 

Meer weten?

 

In een volgende blog komen wij nog met tips en handvatten om veilig en in lijn met de AVG te werken. Wil je nu al eens praten over jouw situatie? Neem gerust contact op via onderstaand telefoonnummer of via ons contactformulier op de site.

 

Hartelijke groet,

 

Achmed Afkiri

 

088 – 1700 602

 

www.ais-groep.nl

tel: +31 (0)88 1700 602      www.ais-groep.nl      info@ais-groep.nl      kvk: 67405320      Privacyverklaring

BLOG