De nieuwe privacywet; de puntjes op de i

Op 25 mei wordt de nieuwe privacywet van kracht. Onder de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is elk bedrijf verplicht persoonlijke gegevens op een verantwoorde manier te verzamelen en te beveiligen. In een eerdere blog besteedden we aandacht aan het belang van up-to-date hardware. In deze blog zetten we nog even de laatste zaken op een rij.

Gegevensverwerking door jezelf of anderen: leg het vast

 

Even om misverstanden te voorkomen: ben je ondernemer en verwerk je persoonsgegevens? Dan heb je met deze wet te maken. Onder ‘verwerken’ wordt verstaan: opslaan en gebruiken. En het blijft niet beperkt tot klanten, maar het gaat ook om de gegevens van medewerkers, opdrachtgevers en partners. En denk er ook aan te checken of leveranciers en bedrijven aan wie je dingen uitbesteedt aan de nieuwe privacywet voldoen. Als een ander bedrijf persoonsgegevens voor u verwerkt en opslaat, moeten afspraken over het verwerken van ‘jouw’ gegevens en zaken als geheimhouding worden vastgelegd in een verwerkersovereenkomst. Wat er in zo’n verwerkersovereenkomst staat, lees je o.a. op de site van de Kamer van Koophandel.

 

Verantwoordingsplicht

 

Onderdeel van de AVG is je verantwoordingsplicht. Je moet namelijk middels een verwerkingsregister kunnen aantonen dat je bedrijf in overeenstemming met de AVG werkt. Wat je precies moet vastleggen in een verwerkingsregister lees je hier.

 

Privacyverklaring

 

Wilt u een standaard exemplaar Privacy verklaring ontvangen van ons. Dan kunt u deze hier aanvragen. Onder de AVG moet de privacyverklaring nog transparanter zijn dan voorheen. In eenvoudige taal moet je uitleggen wat je doet met de persoonlijke gegevens, en je moet ook vertellen dat mensen hun gegevens mogen bekijken, aanpassen en zelfs laten vernietigen. Bovendien moet je de mensen wijzen op de mogelijkheid een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Laat je niet verrassen

 

We kunnen het niet genoeg benadrukken: laat je niet verrassen door de AVG. Met een goede voorbereiding bescherm je de privacy van je klanten, medewerkers en partners, en verklein je de kans op een datalek met nare gevolgen. Een handige tool is deze online checklist van Detailhandel Nederland.

 

Meer weten?

 

Wil je eens praten over jouw situatie? Neem gerust contact op via onderstaand telefoonnummer of via ons contactformulier op de site.

 

Hartelijke groeten,

 

Achmed Afkiri

 

088 – 1700 602

 

www.ais-groep.nl

 

 

tel: +31 (0)88 1700 602      www.ais-groep.nl      info@ais-groep.nl      kvk: 67405320      Privacyverklaring

BLOG